Első világháború - a 100. évfordulós Page

Az Első világháború - a 100. évfordulós Page blog a megegyező nevű Facebook-emlékpage része. Kövessetek minket Facebookon is! https://www.facebook.com/ElsoVilaghaboruA100EvesEvfordulosPage

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

Talán az eddigi legjópofább játék egy háborúról

2014.10.28. 19:03 Miklós Dániel

Tonnájával jönnek a mindenféle fejlesztőktől, háborúkról szóló játékok: magam csodálkozok néha azon, hogy a második világháborúról vagy a terrorizmus elleni harcról hány bőrt lehet még lehúzni - miközben például a koreai háborúról (legjobb tudomásom szerint) csak egy szabadidő elütésére alkalmas szoftvert fejlesztettek ki. Idén nyáron egy első világháborúval (ha már épp száz éve tört ki) foglalkozó játék jelent meg az Ubisoft gondozásában, ez pedig nem más, mint a Valiant Hearts. Hogy az Assasins Creed, Far Cry vagy Rayman kiadója milyen játékkal rukkolt elő arról a hajtás után lesz szó, és arról is, hogy ez miért jó azoknak, akik érdeklődnek az első világháborúról (meg persze beállok én is azok sorába, akik dicsérik a játékot).

 

Sokan írtak már a Valiant Hearts-ról, ezért jöjjön csak egy rövid ismertető róla. A történet 1914-ben kezdődik, amikor kitör az első világháború. A Franciaországban letelepedett német állampolgárt, Karlt hazatoloncolják, majd besorozzák a császári seregbe (ha bejön II. Vilmos jóslata, akkor gyorsan viszontlátta volna a családját, de akkor meg játék nem lett volna a történet rövidsége miatt). Karl felesége, Marie és fia, Victor ottmaradnak a tanyán, amelyet Karl apósa, Émile igazgat - egészen addig, amíg őt is be nem hívják, hogy kepivel a fején rohamozza a német állásokat. Émile szeretne hírt kapni a vejéről, amit továbbadhatna a lányának és unokájának, Karl pedig nyilván minél előbb velük szeretne lenni. Ezzel a főszereplők közül kettőnek meg is ismertük a célját. Émile még a frontra érkezés előtt ismeri meg Freddie-t, aki amerikai önkéntesként harcol a francia hadseregben, hogy a becsvágyó von Dorf bárón bosszút vegyen, mivel az feleségének a halálát okozta (a báró emellett Karl parancsnoka is). Von Dorf még Belgiumban foglyul ejtett egy belga tudóst, akinek keresésére a lánya, Anna indul Párizsból. A történet nem igazán bonyolult, de a főszereplőknek sok vesződségen kell átesniük, amíg elérik céljaikat: nagy segítségükre van ebben Walter, a német egészségügyi kutya, akit még a később hadifogságba kerülő Émile menekít ki egy ágyúzás során a német táborból.

 

Émile az első pályán csak szalmabábuk ellen harcol - forrás: www.valianthearts.ubi.com

 

Persze a játék végén megjelenik a tragikum, de hogy ki hal meg, azt nem árulom el (de azért SPOILER ALERT: Walter első gazdája, egy német felcser egy tüzérségi zárótűz során elesik). A többiek elérik céljukat, mindenesetre a történet így egy kicsit rövidre sikerült: a játék 1917-ben ér véget, amikor az első amerikai csapatok megérkeznek Európába: köztük van Freddie öccse is. Számomra az ilyen lecsapott végjáték miatt úgy tűnik, hogy mintha a kiadással siettek volna. A játéknak nem célja, hogy az ellenséget (itt a Német Császárság) démonizálja: von Dorf sem a végső nemezis - miután Freddie ellátja a baját, a német hadvezetés is száműzi hátulra. Ugyanígy az antant oldala sincs felmagasztosítva: a francia tisztek nagy harcpártiságukkal tűnnek  inkább sokszor a közkatonák közvetlen ellenségeinek, mint szemben a pickelhaubés németek. A játék csak a nyugati frontra koncentrálódik, de nem lennék meglepve, ha lenne folytatás: az amerikai csapatokkal jön tehát Freddie öccse, egy lehetséges új szereplő, akit esetleg a bátyja szeretne majd kimenteni a háború poklából a nyugati vagy esetleg az olasz fronton (semmi szó nem esik az olaszokról a játék során, de a K.u.K. seregről is csak alig). Ráadásul von Dorf is újra feltűnhet az új hadszíntéren: 1918 novemberéig még a játékban is sok idő eltelhet.

Egy órányi zene a Valiant Hearts-ból

 

A mindenféle ábrándozás helyett essen még szó a játékról: a gyönyörűen megrajzolt 2D-s világban kell a karakterekkel a szintek teljesítéséhez mindenféle tárgyat összeszedni. Az Ubisoft fejlesztői igen jártasak már platform témában: korábbi nagy sikereiket a Raymannel érték el, ami hasonló játékmenettel rendelkezett. A játék zenéje szerintem telitalálat lett, érdemes külön is meghallgatni, a játéktól függetlenül. A történet előrehaladása során alkalmunk van jobban megismerkedni a világháborúval. Itt most nem csak azt kell érteni, hogy tankok, repülőgépek jelennek meg, vagy hogy lövészárkokban és aknákban kell harcolni, hanem azt is, hogy britek, indiaiak, kanadaiak vagy francia gyarmati katonák vesznek minket körül, akikről több információt is meg lehet tudni. Talán ebben rejlik a játék legnagyobb aduja. A Tab lenyomásával rövid ismertetőket kapunk az adott pályáról, valamint több tárgyat is felvehetünk bóklászásunk során (pl.: dögcédula, kezdetleges gázmaszk, kártya, pénzérmék), amelyekről szintén információkat tudhatunk meg - bővítendő ezzel a korral kapcsolatos ismereteinket.

 

Freddie és az ő szuperdrótvágója - forrás: www.valianthearts.ubi.com

 

A fejlesztők együttműködtek az Apocalypse: World War One dokumentumfilm-sorozat készítőivel, valamint az első világháború hivatalos francia emlékoldalával. A játékkal így nem csak a szórakoztatás volt a cél, hanem az ismeretterjesztés is: nem véletlen tehát, hogy a szereplők minden fontosabb csatában részt vesznek a nyugati fronton, vagy éppen minden technikai újítással kapcsolatba kerülnek (legyen az akár egy tank vagy gramofon). Akinek tehát van egy kis szabadideje (az őszi szünet ideje alatt bármelyik, éppen nem tanuló diák végig tudja játszani), érdemes tennie egy próbát a Valiant Hearts-szal, mivel nem csak szórakoztat a játékmenet, de több új ismerettel (például azzal is, hogy miből készült az első valamennyire használható gázálarc) is lehet gazdagodni a száz évvel ezelőtti háborúval és annak velejáróival kapcsolatban.

Szólj hozzá!

Címkék: Németország Játék Franciaország Ismeretterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://elsovilaghaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr56840587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása