Első világháború - a 100. évfordulós Page

Az Első világháború - a 100. évfordulós Page blog a megegyező nevű Facebook-emlékpage része. Kövessetek minket Facebookon is! https://www.facebook.com/ElsoVilaghaboruA100EvesEvfordulosPage

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

Andorra hosszú háborúja

2014.05.26. 21:36 Fóris Ákos

1939. szeptember 25-én, amikor Varsó üszkös romjai felett német repülőgépek szálldostak, Lwówban szovjet katonák masírozták, a franciák farkasszemet néztek a németekkel a Maginot-vonalnál, Londonban pedig felbocsátották a első légvédelmi léggömböket, Németország és Andorra békét kötött. No nem az 1939-es világháborút gondolta lezárni a maga részéről Andorra, hanem még az 1914-es Nagy Háborút!

Andorra a többi délnyugat-európai állammal szemben úgy döntött, hogy ki nem hagyja ezt az európai csetepatét, így 1914 augusztusában hadat üzent a császári Németországnak. Persze ez nem független attól, hogy - némi oximoronként a köztársasági hagyományaira oly büszke Franciaország részéről - Andorra francia társhercege a Francia Köztársaság mindenkori elnöke.

Természetesen nem kell ecsetelnünk, hogy nem az andorrai gyaloghadosztályok kívánták felvállalni II. Vilmos hadseregének feltartóztatását a Marne-nél, mivelhogy egysz10404198_10154160272365483_8719804540453051587_n.jpgerűen nem volt andorrai hadsereg. Maga az andorrai hadsereget alapvetően úgy körülbelül 10 részmunkaidős "katona" jelentette. Oly mértékben nem létezett fegyveres erő Andorrában, hogy a katonai költségvetés ügye kimerült az ünnepségeken ellődözött vaktöltények árában, ugyanis a fegyverek és egyenruhák nemzedékről nemzedékre öröklődtek. Tehát úgy 4 amerikai dollárnyi volt a honvédelmi költségvetés. 

Csakhogy amilyen csendben belépett Andorra a világháborúba, olyan csendben maradt is benne, ugyanis egyszerűen szegény andorraiakat elfelejtették meghívni Versaillesbe, így hát ki is maradtak a békeszerződésből. Persze a két világháború között jelentősen megnőtt Andorra fegyveres potenciálja. 1931-ben a hadsereget felváltotta a Servei de Policia d'Andorra, ami már nem csak ünnepségeken vett részt, hanem már rendet is fenntartott. Igazán fontos lett ez az 1930-as évekre, ugyanis egyrészt 1934-ben történt Borisz Szkozirev - vagy I. Borisz - puccskísérlete, másrészt aggodalomra adott okot, hogy 1936 és 1939 között bizony sok mindenki lövöldözött délen. Így hát Andorra a francia államtól hét francia határőrt is kölcsönzött magának területi integritásának védelme végett.

1939. szeptember 3-ával viszont ismét forró témává vált a de facto hadiállapot Németországgal. Így hát Andorra és a Német Birodalom szeptember 25-én a jóvátétel nélküli szerződést írtak alá, s ezzel véget ér az első világháború Andorra számára is. Az 1940-es események tükrében nem kell ecsetelnünk, hogy mennyire bölcs döntés volt a kis állam részéről ez.

Andorra második világháborús szereplése nem témánk, de mégis érdemes egy érdekes adalékot megemlíteni. Amikor 1944 augusztusában a nyugati szövetségesek Dél-Franciaországban is partra szálltak, néhány német katona hátrálása közben Andorrában kötött ki. Őket az andorraiak rögtön internálták is. Tehát amíg az első világháborúban, amikor hadviselő fél volt Andorra, nem járt a területén német katona, addig a másodikban, amikor semleges volt, jóval nagyobb szerepet kapott a parányi kis állam.

Szólj hozzá!

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://elsovilaghaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr586211880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása